Ksantelazma

Ksantelazma Nedir? Ksantelazma Lazer Tedavisi
Ksantelazmanın Lazerle Tedavisi

Ksantelazma nedir? Nasıl tedavi edilir?

Ksantelazma nedir?

Genellikle göz kapaklarında olur. Etraftan keskin sınırlarla ayrı duran deri altı yağ birikintileridir. Cilde bir zararı yoktur. Yada ağrı yapmaz. Kozmetik olarak rahatsız edicidir. Bu nedenle lazerle tedavi günümüzde en popüler ve iyi çözümdür.

Ksantelazma sağlık için zararlı mı?

Sadece deri altı birikintisi olarak bir zararı olmaz. Fakat kozmetik olarak rahatsız eder. Ayrıca dikkat etmemiz gereken önemli bir konu daha var. Ksantelazma bazen kanda LDL yani köktü kolesterolün aşırı yüksekliği ile beraberdir. Yani göz kapaklarınızdaki ksantelazma koroner kalp hastalığı riskinizin artmış olduğunun göstergesi olabilir. Bu nedenle mutlaka bir kardiyoloji hekimi de sizi görmelidir.

Ksantelazma hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Göz kapaklarında görülen sarı cilt altı yağ, kolesterol birikimidir. Fakat bunun altında başka hastalıkların olup olmadığına bakmak gerekir. Bu kişilerde kan yağları özellikle kolesterol yüksek olabilir. Ayrıca bu kimselerde diabet, tiroid hastalıkları, damar tıkanıklığı, kalp damarlarında tıkanıklık gibi hastalıklar daha sıktır. Bu nedenle ksantelazması olan kişilerin kardiyolojik değerlendirmesi gerekir.

Ksantelazma kimlerde görülür?

Aslında yapılan bilimsel çalışmalarda ksantelazması olan kişilerin %50’sinde kolesterol seviyeleri yüksek bulunmuştur. Yani diğer taraftan %50 kalanların kolesterol seviyesi normaldir. Şu durumlarda ksantelazma daha fazla görülür: Diyabet, aşırı şişmanlık, Sigara içenler, kolesterolü yüksek olanlar, yüksek tansiyon hastaları, ailesel kolesterol yüksekliği olanlar, ailede ksantelazma olanlar.

Ksantelazma en çok hangi yaşta görülür?

Bu hastalık 20-70 yaş arasında herhangi bir yaşta olur. Fakat en çok görüldüğü yaş aralığı 35-55 yaştır.

Ksantelazmanın görülme sıklığı nedir?

Aslında çok sık değildir. Fakat toplumun %1 kadarında ksantelazma vardır.

Ksantelazma nasıl görünür?

Genellikle sarı beyaz renklidir. Deri altında birikip yüzeyden kabarıktır. Yüzey bazen düzdür bazen yumru şeklindedir. Bazen sert bazen yumuşaktır. Fakat genellikle görüntüsü rahatsız eder.

Lazerle Ksantelazma tedavisi Önce sonrsı - Uzman Dr Mehtap Kıdır tarafından uygulandı. Bağdat Caddesi Daphne Lazer
Lazerle Ksantelazma tedavisi Önce sonrsı – Uzman Dr Mehtap Kıdır tarafından uygulandı. Bağdat Caddesi Daphne Lazer

Ksantelazma Nedir?

Soru: Göz kapaklarımda sarı noktalar oluştu. Doktora gittim ksantelazma hastalığı olduğu söylendi. Tedavisinin lazerle yapılabileceğini söyledi. Yine de tam olarak anlamak istiyorum. Ksantelazma nedir?

Ahmet *** Kadıköy İstanbul Şubat 2022

Daphne Lazer: 

Yanıt: Ksantelazma tıpta Ksantelazma palpebrarum adı verilen bir hastalıktır. Bu hastalıkta göz kapaklarının derisinde kolestetol birikir. Sarı veya açık sarı renkte bazen beyaza yakın bir renktedir. Genellikle bir zararı yoktur. Kaşıntı veya ağrıya neden olmaz. Sadece kozmetik olarak rahatsız edicidir. Genellikle ailevi yüksek kolesterole sahip kişilerde görülür. Yani mutlaka kan kolesterol seviyenizi ölçmemiz gerekir. Ayrıca karaciğer hastalığı ile alakalı bir durum da söz konusu olabilir. Bazı çalışmalar ksantelazması olan kişilerin kalp hastalığı içinde riskli olabileceği yönündedir. Bu nedenle ksantelazması olan kişilerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır. Ksantelazmanın tedavisinde biz lazer kullanıyoruz. Yukarıda Uzman Dr Mehtap Kıdır tarafından bir seans uygulama sonuçlarını görebilirsiniz.

Ksantelazma Neyin Belirtisi?

Soru: Benim yaklaşık 5 yıldır ksantelazmam var.Doktorlar bunun başka hastalıkların bir belirtisi olabileceğini söylüyor. Bu doğru mu? Aslında benim bir sorunum yok. Biraz detaylı bilgi verir misiniz? Ksantelazma neyin belirtisi?

Fatma *** Ataşehir İstanbul Şubat 2022

Daphne Lazer:  Özellikle

Yanıt: Gerçekten doğru. Ksantelazma bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle kolesterol seviyesi kanda yüksek olan kişilerde ksantelazmaya sık rastlanır. Bu nedenle mutlaka kan kolesterolünüze bakılmalıdır. Genellikle ailevi kolesterol yükseklikleri buna neden olur. Bu nedenle ailece kolesterol seviyeleri bakılmalıdır.  Ayrıca bildiğiniz gibi yüksek kolesterol kalp hastalıklarına neden olur. Bu açıdan da muayene olmanızda fayda vardır. Bazen ksantalezma karaciğer hastalıklarıyla da alakalı olabilir. Ayrıca bir sebep bulunamazsa karaciğer fonksiyonları da tetkik edilmelidir.

Ksantelazma Kendiliğinden Geçer Mı?

Soru: Uzun zamandır üst göz kapağımda ksantelazma var. Büyümedi ama küçülmüyorda. Kimileri kendiliğinden geçer diyor. Bu doğru mu? Ksantelazma kendiliğinden geçer mı?

Ayşe *** Erenköy İstanbul Şubat 2022

Daphne Lazer: 

Yanıt: Üzülerek söylemeliyiz ki ksantelazma kendiliğinden geçmez. Ksantelazma göz kapağında biriken kolesterol birikimleridir. Bazı başka hastalıkların ön belirtisi olabilir. Bu nedenle kan kolesterol seviyenize bakılmalı ve karaciğer hastalığı yönünden de araştırılmalıdır. Neyse ki Ksantelazmanın tedavisi kolaydır. Sadece bir seansta bile tamamen tedavisi mümkündür. Yukarıda Uzman doktorumuz Mehtap Kıdır’ın bir seans sonucunu görmektesiniz.

Ksantelazma Tekrarlar Mı?

Soru: Ksantelazma hastalığım var. İki tane. Aslında iki tarafta da alt göz kapağımda. Lazerle tedavi kesin çözüm mü? Tedavi olsam tekrarlar mı? Ksantelazma tekrarlar mı?

Mehmet *** Çamlıca İstanbul Şubat 2022

Daphne Lazer: 

Yanıt: Ksantelazmanın kesin tedavisi lazerle yapıyoruz. Ya da cerrahi olarak bu deri parçasını çıkarıyoruz. Dikiş koyup iyileşmesini bekliyoruz. Fakat kolesterol yüksekliğine bağlıysa tekrar etme olasılığı var. Kolesterol seviyesi düşerse tekrarlama olasılığı çok azdır. Kolesterol yüksek değilse tekrarlama olasılığı düşüktür.

Ksantelazme Karbondioksit Lazer Tedavisi
Ksantelazme Karbondioksit Lazer Tedavisi

Göz Kapağı Sararması Nasıl Geçer?

Soru: Üst göz kapağımda küçük bir sarılık var. Cildin altında yağ bezesi gibi başladı. Daha sonra alt göz kapağıma geçti. Buradaki sarılık biraz daha büyük. Göz kapağı sararması nasıl geçer?

Gülsüm *** Caddebostan İstanbul Şubat 2022

Daphne Lazer: 

Yanıt: Aslında sizin göz kapağı sararması olarak belirttiğiniz şey ksantelazmadır. Genellikle Ksantelazma alt ve üst kapağında olur. İki taraflı veya tek taraflı olabilir. Ayrıca İki göz kapağında da birlikte de görülebilir. Bunun tedavisi iki türlüdür. Genellikle Lazerle bir seansta bile tedavi edebiliyoruz. Bir başka yöntem ise cerrahi olarak çıkarmaktır. Bu konuda size detaylı bilgi vermek için uzman doktorumuzun sizi değerlendirmesi için randevu alınız.

Göz Kapakları Neden Sarı Olur?

Soru: Son birkaç yıldır küçük bir bölgede göz kapağımda sararma oldu. Yağ birikintisi gibi. Bu neden olur?Göz kapakları neden sarı olur?

Haydar *** Suadiye İstanbul Şubat 2022

Daphne Lazer: 

Yanıt: Göz kapaklarındaki sarı birikimlerin adı Ksantelazma hastalığıdır. Ksantelazma hastalığına dermatoloji bölümü bakar. Dermatoloji uzmanlarımız sizi bu konuda detaylı bilgilendirecektir. Fakat ksantelazmanın genellikle yüksek kolesterole bağlı olarak ortaya çıktığını bilmenizde fayda var. Genellikle ailevi kolesterol yüksekliklerinde sık rastlıyoruz. Bazen karaciğer hastalığı ile birliktedir. Bu nedenle kapsamlı bir muayeneden geçmelisiniz. Genellikle Ksantelazmayı lazerle kolayca tedavi edebiliyoruz.

Bağdat Caddesi Daphne Lazer Uzman Dr Mehtap Kıdır Lazerle ksantelazma tedavisi.

İlginiz Çekebilir

Fraksiyonel lazer

Laser Hair removal